Analysis of experimental biosensor/FIA lactose measurements

Downloadstatistik des Dokuments (Auswertung nach COUNTER):

Ferreira, L.S.; Souza, M.B.; Trierweiler, J.O.; Hitzmann, B.; Folly, R.O.M.: Analysis of experimental biosensor/FIA lactose measurements. In: Brazilian Journal of Chemical Engineering 20 (2003), Nr. 1, S. 7-13. DOI: https://doi.org/10.1590/S0104-66322003000100003

Version im Repositorium

Zum Zitieren der Version im Repositorium verwenden Sie bitte diesen DOI: https://doi.org/10.15488/1984

Zeitraum, für den die Download-Zahlen angezeigt werden:

Jahr: 
Monat: 

Summe der Downloads: 117




Kleine Vorschau
Zusammenfassung: 
Whey is an abundant effluent in the production of cheese and casein. The biotechnological utilization of this economically important and nutritive source is limited mainly because of the presence of high percentages of lactose. This disaccharide has poor solubility, which can cause crystallization and insufficient sweetness in dairy food; additionally, part of the adult population suffers from associated lactose intolerance diseases. There are several methods to determine lactose such as spectrophotometry, polarimetry, infrared spectroscopy, titrimetry and chromatography. However these methods are tedious and time-consuming due to long sample preparation. These disadvantages stimulated the development of an enzymatic lactose biosensor. It employs two immobilized enzymes, beta-galactosidase and glucose oxidase and the quantitative analysis of lactose is based on determination of oxygen consumption in the enzymatic reaction. The influence of temperature on the biosensor signal was 'experimentally studied. It was observed that a nonlinear relationship exists between the electric response of the biosensor - provided by CAFCA (Computer Assisted Flow Control & Analysis - ANASYSCON, Hannover) - and lactose concentration. In this work, attempts were made to correlate these variables using a simple nonlinear model and multilayered neural networks, with the latter providing the best modeling of the experimental data.
Lizenzbestimmungen: CC BY-NC 4.0 Unported
Publikationstyp: Article
Publikationsstatus: publishedVersion
Erstveröffentlichung: 2003
Die Publikation erscheint in Sammlung(en):Naturwissenschaftliche Fakultät

Verteilung der Downloads über den gewählten Zeitraum:

Herkunft der Downloads nach Ländern:

Pos. Land Downloads
Anzahl Proz.
1 image of flag of Germany Germany 76 64,96%
2 image of flag of United States United States 20 17,09%
3 image of flag of China China 6 5,13%
4 image of flag of India India 4 3,42%
5 image of flag of No geo information available No geo information available 2 1,71%
6 image of flag of Vietnam Vietnam 1 0,85%
7 image of flag of Taiwan Taiwan 1 0,85%
8 image of flag of Romania Romania 1 0,85%
9 image of flag of Poland Poland 1 0,85%
10 image of flag of Australia Australia 1 0,85%
    andere 4 3,42%

Weitere Download-Zahlen und Ranglisten:


Hinweis

Zur Erhebung der Downloadstatistiken kommen entsprechend dem „COUNTER Code of Practice for e-Resources“ international anerkannte Regeln und Normen zur Anwendung. COUNTER ist eine internationale Non-Profit-Organisation, in der Bibliotheksverbände, Datenbankanbieter und Verlage gemeinsam an Standards zur Erhebung, Speicherung und Verarbeitung von Nutzungsdaten elektronischer Ressourcen arbeiten, welche so Objektivität und Vergleichbarkeit gewährleisten sollen. Es werden hierbei ausschließlich Zugriffe auf die entsprechenden Volltexte ausgewertet, keine Aufrufe der Website an sich.